Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Woningbrand Tussen de Vaarten laat sporen na

door Ingrid Vossen

Foto's http://hv-almere.nl 

De impact van woningbranden is enorm. (Zie ook http://www.almerediep.nl/content/2015/01/Almere-is-brandveilige-stad ) In de nacht van 6 op 7 januari was er een ernstige woningbrand in de Paulus Potterstraat in Tussen de Vaarten, waarbij een vrouw is overleden en vier gewonden zijn gevallen. Deze brand heeft door zijn grote impact het landelijk nieuws gehaald. Er werd volop gespeculeerd over de oorzaak.

Na het drama werd al snel bekend dat de brand waarschijnlijk was aangestoken. De vader van het bewuste gezin werd al snel gearresteerd. Dit zou kunnen wijzen op een  gezinsdrama. Voor de betrokken hulpverleners en omwonenden die assistentie hebben verleend is het een traumatische ervaring geweest. Een aantal brandweerlieden is bij het blussen zelf gewond geraakt. De naastliggende huizen zijn zwaar beschadigd. De bewoners kunnen voorlopig hun woning niet in en zijn tijdelijk elders gehuisvest. Ook buren van de naastgelegen woningen zijn alles kwijt en zitten nu in een hotel of elders. De brand heeft een grote impact gehad op de buurt. Bewoners zitten met veel vragen. Een betrokken buurtbewoner vertelt dat hij in de bewuste nacht wakker werd van de vele sirenes. ‘Ik zag veel rookontwikkeling boven de huizen. Ik ben niet gaan kijken want bij zo’n brand zitten ze niet te wachten op nieuwsgierige buurtbewoners denk ik. De volgende ochtend hoorde ik dat er een dode was gevallen en vier gewonden. Dan schrik je toch, het is zo dichtbij.’

Op internet ontstond een discussie over het functioneren van politie en brandweer. Tamara schreef ‘Helaas waren het niet de toegesnelde hulpdiensten die samen met de bewoners de dochter uit het raam konden krijgen maar stond de politie toe te kijken terwijl de buurman het meisje met zijn eigen trap redde.’

Sjaak reageerde daarop: “Je vergeet wel even twee agenten die naar binnen zijn gegaan maar helaas door de hitte niet naar boven konden.”

Een ander “kan er met zijn hoofd niet bij”: ‘… al die mensen die hulpverleners staan uit te schelden. Idioot. Het is wel enigszins herkenbaar trouwens: ik heb altijd binnen de GGZ gewerkt en mensen weten het altijd beter. Zij zouden zus-en-zo en dan zou allerlei problematiek echt binnen de kortste keren verholpen zijn. Ja, tuurlijk, want we werken met toverstafjes... ‘ 

De avond na de brand werd door de gemeente een bewonersavond gehouden waar burgemeester Jorritsma aanwezig was. Veel buurtbewoners, waaronder  mensen uit de bewuste straat, hebben geen uitnodiging gezien en vragen zich af op grond van welke criteria een select gezelschap van 65 bewoners is uitgenodigd. Het bij hen al aanwezige wantrouwen richting gemeente is erdoor versterkt.  Die buurtbewoners hebben het gevoel dat er weinig over de brand naar buiten gebracht wordt. Dat er  de gemeente  en de politie niet veel loslaten is niet vreemd want het onderzoek naar de toedracht van de brand is nog in volle gang.

Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat de direct omwonenden  zijn uitgenodigd  en het woonblok van de aangrenzende straat van het adres waar de brand heeft plaatsgevonden.  ‘Bij het selecteren van de adressen is gekeken naar de bewoners die direct betrokken waren bij c.q. getuige waren van de brand en/of bij de gemeente en wijkagent hebben aangegeven behoefte te hebben aan de informatiebijeenkomst. Ook na de informatiebijeenkomst zijn medewerkers van verschillende instanties in de buurt aanwezig geweest om vragen van bewoners te beantwoorden.’   Op 13 januari maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de 32-jarige vader van de twee kinderen was aangehouden en in ieder geval nog twee weken in hechtenis zou worden gehouden. Het rechercheonderzoek is nog altijd in volle gang. Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over waar de Almeerder van verdacht wordt.  

Er valt dus nog niets met zekerheid te melden over dit drama, behalve dat het voor alle betrokkenen nog een lange nasleep zal hebben, zowel materieel als geestelijk.

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld