Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Biologisch… ooit was het zo logisch

door Ingrid Vossen

Mijn dochter had laatst boodschappen gedaan. ‘Ik vind het zo gek mamma’, zei ze toen ze thuis kwam.

 

‘Vroeger moest ik altijd biologische spullen uit de winkel meenemen en nu mag ik alleen maar de goedkoopste spullen pakken.’ Ik moest lachen. Het was inderdaad frappant, hoe de focus in ons koopgedrag verschoven was de afgelopen jaren.

  Ik schaarde mezelf altijd graag onder de bewuste consumenten. Het gaf me een prettig gevoel als in mijn koelkast, vriezer en voorraadkast veel van de groene keurmerken prijkten. Het getuigde van respect voor milieu, dieren, omgeving en last but not least, je eigen gezondheid, vond ik. Met enig minachting keek ik naar mensen die hun tassen vol laadden bij de Kiloknaller. Ik frequenteerde bij voorkeur de natuurwinkel. In mijn karretje zaten producten als biologische Manukahoning, al gauw € 15 de pot maar wel met hoge antibacteriële factor. Amarant-cruesli vond ik onontbeerlijk om de kinderen gezond te laten opgroeien. Ik kon ze toch niet afschepen met ordinaire cornflakes van genetisch gemanipuleerde mais? Voor een pakje oerkracht van de Inca’s had ik graag € 5,50 over.

Ook was ik een fervent missionaris van het supervoedzame wondergraan quinoa. Het goedje is hier inmiddels niet meer aan te slepen. Hoewel we al tot de nok toe doorvoed zijn, willen we de veronderstelde gezondheidseffecten van de zogenaamde superfoods niet mislopen. En de plaatselijke Indianen waarvoor moeder natuur het bedoeld heeft... misschien moeten zij nu van ellende ons genetisch gemodificeerde mais importeren.

Net als veel andere Almeerse gezinnen hebben we de afgelopen jaren te maken gekregen met een drastische terugval in inkomen. We zijn enkele sporten gedaald op de sociale ladder zeg maar. Wat aanvankelijk nogal dramatisch lijkt, blijkt in sommige opzichten een blessing in disguise. Een lesje in nederigheid. We komen weer met beide benen op de grond. Boodschappen doe je dan met een heel andere bril. Tegenwoordig worden we vrolijk van het budgetmerk Oké dat je steeds meer ziet in onze huissuper. De meeste producten zijn best oké. Smakelijke camembert voor € 1.  Alleen de kipsaté is echt niet te pruimen, die lijkt meer op hondenvoer dan op kip. Er zijn toch echt grenzen.

Vroeger in Amsterdam kon ik mijn boodschappen goedkoop bij elkaar sprokkelen in mijn eigen buurtje, bij de Turkse groenteman en op de dagmarkt. Hier in Almere moet je dan wel even naar het centrum. In plaats van naar de natuurwinkel ga ik tegenwoordig naar de Marokkaanse supermarkt Tanger. Gisteren een pond rundergehakt gehaald voor € 1,50! Weliswaar niet biologisch maar wel halal. En voor zo’n € 2 koop je de daar de ingrediënten voor een voedzame, vegetarische linzensoep. Biologische volle melk kopen we alleen als hij in de aanbieding is. De verse weidemelk van de Lidl is volgens mij ook best oké. Een beetje biologisch en een beetje economisch.  

Reacties

Alfred Bekenkamp op 28-01-2015 10:53

Hiermee weerleggen we ook het argument van de supermarkten dat de consument om lage prijzen vraagt. Het aanbod bepaalt hier de koop en niet de vraag. Helaas is, in de afgelopen decennia, bij de bouw van nieuwbouwwijken en steden vnl. gedacht aan winkelcentra met een aanbod van (non)foodketens. Gelukkig zie je zo langzamerhand, mede dankzij de multiculturele samenleving, een verschuiving naar kleine toko's en specialiteitenwinkels. Als consument kunnen wij die prijsgekte en voedselschandalen zeker doorbreken door minder te consumeren waardoor massa-productie niet meer lonend is en lokale land- en tuinbouw en veeteelt weer een kans krijgt. Kwaliteit boven kwantiteit. Alleen jammer dat je voor een pond rundergehakt bij Tanger Almere meteen ook € 2,= perkeergeld kwijt bent ;-)

Ingrid op 28-01-2015 17:15

Dan moet je nog snel zijn, want voor € 2,- kun je maar even in de parkeergarage staan. Ik ga meestal op de fiets naar de stad. Meer 'etnische' winkels in de wijken zou wel een aanwinst zijn.

 

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld