Vindt u onafhankelijke, diepgravende informatie over Almere belangrijk? Neem dan nu een abonnement op Almere Diep voor 35 euro

Almere is brandveilige stad

door  Ingrid Vossen

Redacteur Ingrid Vossen vroeg zich af hoe het zit met de brandveiligheid in Almere. En wat je zelf kunt doen om woningbrand te voorkomen. Ze ontdekte dat Almere voor brandbestrijding een prima stad is.

Regelmatig hoor ik de sirenes van nood- en hulpdiensten die zich over de busbaan naar een incident spoeden. Ik vraag me dan wel eens af wat er aan de hand is, maar meestal hoor je er niets meer over en vergeet je het. Tot ik laatst midden in de nacht opgeschrikt werd door gierende sirenes die niet voorbij raasden maar vlak in de buurt stopten. Er bleven maar hulpdiensten komen, dit was duidelijk serieus. Het ging me wat te ver om m’n bed uit te gaan om te kijken wat er aan de hand was. De volgende dag las ik dat het om een ernstige woningbrand ging. De twee bewoners waren gered uit hun brandende slaapkamer en moesten gereanimeerd worden. Dit appelleerde aan mijn eigen angst om ‘s nachts door brand overvallen te worden en dan in paniek m’n kinderen uit hun slaapkamers zien te loodsen.


Wat kun je doen om een brand in je woning te voorkomen? Hoe zit het nou eigenlijk met de brandveiligheid in Almere? Ik was benieuwd om te weten hoe het verlopen is met de brandslachtoffers van om de hoek. De brandweer doet geen mededelingen over de oorzaak en verloop van specifieke branden. Zeker is dat een woningbrand een enorme impact heeft op de mensen die het overkomt. Ze voelen zich ontredderd, hun huis is soms niet meer bewoonbaar, hun dierbare spullen zijn verdwenen. Stichting Salvage, optredend namens de gezamenlijke brandverzekeraars,  neemt de eerste zorg op zich om onderdak te vinden en de betrokkenen te ondersteunen.    

Almere voor de brandweer a-typische stad

Almere is in veel opzichten een ‘echte’ stad aan het worden. Bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit en inbraken. Nick Naber, specialist risicobeheersing bij de brandweer Flevoland vertelt dat Almere brandweertechnisch geen standaard stad is. Dit klinkt misschien vreemd maar is wel begrijpelijk als je de stedenbouwkundige opzet van onze jonge stad vergelijkt met bijvoorbeeld die van Amsterdam. Als er drie hoog achter in de Pijp een brand uitbreekt is het voor de brandweer lastig om door de smalle straatjes en het drukke verkeer ter plekke te komen. Onze polderstad is ruim opgezet en via de vrije busbaan zijn de hulpdiensten snel ter plekke. Dat betekent al een enorme tijdwinst. Met de betonnen casco’s van de huizen is het risico van overslag gering.

Oorzaken woningbrand

De brandweer hanteert een indeling naar oorzaken van het ontstaan van de brand. Het grootste gedeelte van de woningbranden ontstaat door zogenaamd ‘gewenst menselijk gedrag’. Hieronder vallen alle activiteiten die te maken hebben met koken, stoken en roken. Hierbij kan van alles mis gaan: de vlam in de pan, vergeten de oven uit te doen, de open haard die in de fik vliegt of een sigaret die op bed valt. Twintig procent van de huiselijke branden betreft zogenaamde apparaatbranden. De wasdroger kan ontbranden doordat het stoffilter teveel stof bevat, een snoer dat klem ligt of kortsluiting in een apparaat. Branden ontstaan ook door hittebronnen, bijvoorbeeld een laptop die te lang op bed staat of een bedlampje dat op het bed valt. Een voordeel van Almere (Stad) in dit opzicht is de Stadsverwarming. De warmte komt rechtstreeks het huis in en je hebt geen cv-ketel, boiler of geiser meer nodig, apparaten die ook brandgevaar kunnen opleveren.  Naast het ‘gewenst menselijk gedrag’ is er de categorie ‘niet wenselijk gedrag’. Dit gaat ook over menselijke activiteiten, maar met een illegaal karakter. Bijvoorbeeld brandstichting of een wietplantage in huis. Deze gedragingen zijn de oorzaak van zo’n twintig procent van de woningbranden.

Voorkomen is beter dan blussenIedere woningbrand is er één te veel. Daarom is preventie heel belangrijk.   De brandweer onderzoekt welk type branden nou vooral in Almere voorkomt. Zo kan er gericht gezocht worden naar mogelijkheden om zulke branden te voorkomen. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven. Er loopt al een voorlichtingsprogramma op basisscholen, omdat gezinnen met jonge kinderen een groter risico op brand hebben. Dit najaar wordt gestart met een wijkgericht programma. Als er ergens een brand geweest is, kan specifiek in die wijk voorlichting gegeven worden.  Er zijn ook handige apps in ontwikkeling met preventietips.

Vluchtplan

De brandweer adviseert ieder huishouden om een vluchtplan te maken en dit ook te oefenen met je ogen dicht. Dit klinkt heel planmatig en rationeel. Ik word eerlijk gezegd panisch als ik aan zo’n situatie denk. Je weet van tevoren niet waar de brand ontstaat en of je nog kan handelen als je ’s nachts wakker wordt in zo’n panieksituatie. Ik hoop maar dat de brandmelders het zullen doen. Het is van levensbelang om zo snel mogelijk je huis uit te gaan. Ik draai ’s nachts altijd de deur in het slot om het inbrekers het zo lastig mogelijk te maken. Dit heeft weer als nadeel dat je je belangrijkste vluchtroute compliceert. Je moet er niet aan denken dat je in paniek op de tast je huissleutel moet zoeken. Een tip van de brandweer is om de sleutel altijd op een vaste plek te leggen waar je langs komt op weg naar de voordeur, zodat je niet hoeft te zoeken. Veiligheid is nog niet zo’n makkelijk issue! Statistisch is de kans op inbraak waarschijnlijk groter dan de kans op brand. Maar angst is een slechte raadgever. Ik hoop dat er binnenkort een voorlichtingsavond bij mij in de wijk komt, zodat ik het allemaal eens rustig met een echte brandweerman (m/v) kan bespreken.

Meer  informatie www.brandweer.nl/brandveiligheid/brandveiligheidinfo/publieksfolders_op/

http://www.watdoeje.nl/flevoland/risico/in_of_om_het_huis

 

 

 

 

 

Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld